Lassan itt az iskolakezdés!

A színes ceruza készlet választása

Az iskolában és az ovódában az egyik leggyakrabban használt és kedvelt rajzeszköz a színes ceruza készlet. Előnye, hogy olcsón beszerezhető, viszonylag hosszú ideig használható, mivel nem szárad be. Ha a gyerek még nem tanulta meg a helyes ceruza tartást, akkor érdemes a vastag háromszög alakú színes ceruzákat választani, majd később jöhet a vékonyabb változat. A háromszög alakú színes ceruzák segítségével rá lehet szoktatni a kezet és így az ujjakat, hogy jól fogják meg a ceruzát. Úgy, ahogy azt kell, pont azzal a három ujjal, amelyikkel kell. A helyes színes ceruza használat során a hüvelyk és a mutató ujjunkkal felülről fogjuk meg a ceruzát, majd a középső ujjunkkal, pedig alátámasztjuk. A balkezesek nem húzzák, hanem tolják a ceruzát, számukra könnyebb a vékony testű és puhább hegyű színes ceruzák használata. A jobbkezeseknek is könnyebb háromszög alakú színes ceruzával írni és rajzolni. A gyermekek rajzolás közben a külső és belső érzelmeiket feldolgozzák. A színes ceruza használat a finom motorika kialakulásának egyik segítő eszköze és jelentős mértékben hozzájárul a szem-kéz koordináció fejlesztéséhez, majd később az esztétikai érzék kialakulásához.
 
Ma már számtalan színes ceruza készlet közül választhatunk, ám ahhoz, hogy a gyermek számára valóban élvezet és sikerélmény legyen az alkotás, fontos hogy jó minőségű és életkorának megfelelő színes ceruzát használjon. Az alapszíneket tartalmazó készletektől a különböző színárnyalatokat is tartalmazó sok darabos készletekig válogathatunk. A kisgyermek első színes ceruza élménye egy életre szól, ezért fontos a színes ceruzák helyes megválasztása. Alapvető kérdés, hogy a megvásárolt színes ceruza mennyire alkalmas a feladatkörének betöltésére, hiszen a nem megfelelő színes ceruza készlet nem csak csalódást okoz, hanem hátráltatja az írás tudományának elsajátítását is.
 

Milyen a jó színes ceruza készlet?

 
Sokan kérdezik, hogy melyik típusú színes ceruza készlet a legalkalmasabb rajzoláshoz. Alapszabály, hogy színes ceruzát ne a hipermarketek kínálatából válasszunk! A minőségi színes ceruzák általában nem olcsók. Háromféle színes ceruzával találkozunk, háromszög alakúval, hatszögletűvel és henger alakúval, illetve ezek vékony és vastag változataival. A pedagógusok a háromszög alakú színes ceruzát ajánlják, amely a helyes írószerhasználatra készteti a gyereket. Ellenben nem javasolják a sima, kerek kialakítású színes ceruzát, amely csúszik és ráadásul könnyen elgurul. Érdemes a háromszög alakú színes ceruza választását megfontolni, hiszen a három oldalra automatikusan felfekszenek az ujjak, így stabilabb tartást biztosítva. A színes ceruza egyik legfontosabb jellemzője, hogy mennyire puha a ceruza hegye és mennyire intenzívek a színek. A natúrfából készült, nem lakozott testű színes ceruza előnye, hogy kevésbé csúszik. Ezek vastag változatai ajánlottak a kicsiknek, ovisoknak. Az is fontos, hogy a színes ceruza bele a fa foglalat közepén helyezkedjen el. Nézzük meg, hogy a színes ceruza kihegyezett felén látható fa sima legyen. Ha szálkás, a ceruza hegye, hegyezővel hegyezve rendszeresen ki fog törni. Fontos, hogy ne válasszunk kemény hegyű színes ceruzát, akkor sem, ha olcsó, mert nehéz lesz a rajzolás a kemény ceruzabél miatt, és hamar elmegy a kedve a gyermeknek az alkotástól. A 6 darabos színes ceruza készlet inkább a kezdő rajzolóknak való, akik még az erős színekkel (piros, fekete, kék, zöld, sárga) szeretnek rajzolni.

Forrás: wts.hu, 2016-08-22 13:43